Canis Eto-Logicus

Canis Eto-Logicus
Respecte, comunicació, amor, vincle, lideratge, diversió i treball en equip son les claus per aconseguir una relació increïble amb el nostre gos.

5 de maig 2017

PER QUÈ NO FAIG SERVIR EL "NO!"

Molts clients em pregunten sovint per què no poden dir-li NO! al gos. A vegades m'ho re-pregunten al cap d'un temps d'haver començar el procés de modificació de conducta o l'entrenament/educació del pelut.No es que no es PUGUI. Es que es millor no fer-ho. El NO! presenta un seguit de contraindicacions segons els casos i hi ha més motius de pes per no utilitzar-lo com a norma general que per a fer-lo servir. Us interessa saber per què no faig servir el "NO!"? Feu un cop d'ull a la següent llista :

  1. Component emocional. Els humans utilitzem el no per a moltes coses, amb diferents significats i entonacions durant tot el dia. Amb els gossos el solem utilitzar amb un to d'enuig, frustració i ira que sol provocar sempre la mateixa reacció en el pelut : evitar el conflicte. Això no té cap relació amb el fet que el gos conegui el significat del no, ni amb el fet que el gos se senti culpable per alguna cosa mal feta; el gos senzillament reacciona davant el to de veu i l'expressió facial i corporal del seu humà enfadat. Es millor utilitzar una senyal diferent sense aquesta connotació emocional negativa, amb un to neutre i només per a indicar que s'està anant per el mal camí.
  2. Deriva negativa. Quan un gos mostra problemes de conducta, com reactivitat, conductes agressives, ansietat, por i estrès amb els seus derivats, etc., dir-li que NO! no només no serveix per res, encara empitjora les coses. El gos està fent el que pot i de la millor manera que sap per gestionar la situació donades les circumstàncies, si el que voleu es ajudar-lo i solucionar el problema, cridar-li que NO! es una mala solució : augmenta la tensió i l'estrès de l'animal propiciant i intensificant les males conductes en comptes de solucionar-les.
  3. Dir NO! no educa. Dir NO no té cap component educatiu per si sol. Si el gos mossega un moble i li bordo "NO!" potser aconseguiré que pari uns segons o uns minuts, més que res per l'ensurt que s'ha emportat, però al cap de poca estona tornarà a rosegar el moble. Si utilitzem una senyal verbal per indicar que una conducta es incorrecta, l'hem d'acompanyar d'un aprenentatge perquè el gos entengui què es el que esperem que faci. Després d'indicar-li amb un so com "ah-ah" el que no volem que faci, el redirigirem cap a una activitat que sigui similar, útil, divertida i que no impliqui destrossar el mobiliari, com rosegar un kong. I quan ho faci, el felicitarem.
  4. Conductes inhibides. A base de No's i mala bava, el màxim que aconseguirem es inhibir una conducta. Inhibir significa que el problema no desapareix, queda soterrat sota capes de por, aversió i una relació amb l'humà malmesa. No hem ajudat el gos a treballar i superar el problema de conducta, l'hem escombrat i amagat la brutícia sota una estora; la brutícia continua present i en qualsevol moment pot tornar-se a escampar. 

Segueix la nostra pàgina a facebook!